Želite pomoč pri izbiri okna?

Naši svetovalci so vam na voljo
od pon. do pet.
med 9.-17. uro 
in v soboto
med 9.-13. uro
na

telefonski 080 50 58

Ali pošljite povpraševanje

> Domov > Okna blog > Bistvene fizikalne lastnosti profila
- 22. junij 2015

Bistvene fizikalne lastnosti profilaŠIRINA PROFILA
- Širina (globina) profila okna - profili večje debeline običajno pomenijo boljšo toplotno izolacijo zaradi števila komor profila okna, vendar to ni pogoj za boljšo izolativnost. Širši proifili okna omogočajo vgradnjo večslojnega stekla v okno.  


DEBELINA ZUNANJIH STEN PROFILA (RAZRED)
- Zelo pomembno vprašanje pri fizičnih značilnosti profila so debeline zunanje stene profila okna. Glede na debelino zunanje stene profila okna po standardu CSN EN 12608 - so po klasifikaciji, zahtevah in preskusnih metodah profili razdeljeni v tri razrede. 

Profili razreda A so profili okna, kjer so vidne zunanje stene debele najmanj 2.8mm, medtem ko so nevidne zunanje stene profila debele najmanj 2,5 mm 

Profili razreda B so profili okna, kjer so vidne zunanje stene debele najmanj 2,5 mm, medtem ko so nevidne zunanje stene profila debele najmanj 2.0mm 
    
Profili razreda C so profili okna, ki ne izpolnjuje A ali B standardov. Njihov material sten ne presega 1.5 mm. 

Profil razreda A običajno pomenijo višjo ceno, vendar mnogo boljše toplotno izolativne in fizikalne lastnosti profila, katerih ne smemo zanemarjati. Okna ne kopujemo le za danes, kopujemo jih za več generacij.


VIDNI DEL PROFILA
- Vidni del profila okna ima na prvem mestu značilnosti povezane predvsem z estetskim izgledom okna.
- Že na prvi pogled masivnejši profili so ponavadi močnejši in omogočajo dolgotrajnejše brezhibno delovanje okna.


BARVA obstajajo beli, barvani, folirani in koekstrudirani profili okna
-BEL profil je profil brez nanosa barve ali dekorativne folije
-FOLIRANJE je najbolj pogost način dodajanja barve ali dekoracije profilu. Cenovno ugoden, a praktično ne najbolj obstojen, saj je folija občutljiva tako na vremenske razmere kot tudi fizične poškodbe. Ob poškodbi je okno pod folijo belo.
-BARVANJE profila je zaradi neomejene izbire barve (RAL lestvica) zelo prilagodljiv način dekoriranja okenskega profila, a cenovno precej nedostopen in ne naj kakovostnejša izbira pri dekoriranju okna. 
-KOEKSTRUZIJA je naj sodobnejša tehnologija barvanja profila, saj je dekor (folija) s pomočjo visoke temperature in pritiska združena s PVC profilom, barva materiala PVC profila pa se ujema z barvo dekorja (folije), tako so praske in morebitne poškodbe okna skoraj da nevidne.  

ŠTEVILO TESNIL
- Najbolj pogosto število tesnil okenskih profilov je navadno dva, enega najdemo na profilu krila in drugega na profilu okvirja. Funkcije tesnila so preprečevanje vdora vetra, vode in prahu v prostor skozi okno. 
- Tretje, srednje tesnilo, zagotavlja dodatno zaščito pred vplivom vetra in dežja.
- Četrto, dodatno tesnilo pa je ponavadi lastnost najbolj energetsko varčnih okenskih profilov in zagotavlja predvsem zaščito pred hrupom.

MATERIAL TESNILA
-Večina tesnil je izdelanih iz PVC materiala, ki ni najbolj trajen in dolgoročno odporen material, saj zaradi vpliva atmosferskih sprememb in UV žarkov hitro izgubi svoje tesnilne lastnosti. Mnogo boljši materiali so EPDM in PVC-P, ki so na oknu ob minimalnem vzdrževanju skoraj neuničljivi, atmosferske spremembe pri nas, pa zaradi njihove odpornosti nanje ne vplivajo.


TWITTER
FACEBOOK
© TIP-TOP DESIGN d.o.o., 2014