Želite pomoč pri izbiri okna?

Naši svetovalci so vam na voljo
od pon. do pet.
med 9.-17. uro 
in v soboto
med 9.-13. uro
na

telefonski 080 50 58

Ali pošljite povpraševanje

> Domov > Okna blog > Zvočna izolativnost oken
- 10. marec 2015

Zvočna izolativnost oken

Dandanes je obremenjenost urbanega okolja s hrupom izredno velika, zato je potrebno zaščiti pred hrupom posvetiti veliko pozornost in pri nakupu oken to tudi upoštevati.

Kolikšna je zvočna izolativnost okna nam pove koeficient zvočne izolativnosti Rw in se navadno giblje med 27 in 46 dB (decibelov). Višja kot je vrednost Rw, bolj nas bodo okna varovala pred zunanjim hrupom.

Za zvočno izolacijo najbolj vpliva debelina celotnega okna in razred profila. Standardno IZO steklo 4/16/4 ima zvočno izolacijo 33 dB. To pomeni, da v primeru zunanjega hrupa npr 80 dB (kar ustreza zelo prometni ulici), bo na drugi strani okna jakosti zvoka 47dB. V večini primerov zunanji hrup ne presega 50 dB, kar pomeni, da običajno 4/16/4 Izolacijsko steklo zadostuje za kvalitetno zvočno izolacijo.

Če potrebujete boljšo zvočno izolacijo lahko to povečamo z večanjem razdalje med stekli, z debelejšimi stekli ali z uporabo lepljenih oziroma laminiranih stekel. Zvočna izolativnost bo tudi večja, kadar je med stekli namesto zraka kak drug plin, npr. Ar ali He.

TWITTER
FACEBOOK
© TIP-TOP DESIGN d.o.o., 2014